Dags att bli allvarlig! - min syn på saken

Efter att jag igår såg Debatt på SVT1 som dels handlade om situationen i Malmö och dels om den här bussresan som görs till Solsidan för att studera (hänga ut!!) överklassen så blev jag arg, ledsen, förbannad, lite tacksam men mest bara jävligt upprörd.

SÅ! Det här inlägget kommer handla om:
* Min syn på problematiken
* Tankar om mitt älskade Malmö
* Varför JAG tror att det är såhär.
* Och det motsägelsefulla i det man förespråkar (tyst) och det som sägs!

Jag säger inte att det är SÅHÄR, jag upplever det såhär!

Det är svårt att vara saklig och konkret när man blir upprörd, därför ska jag verkligen försöka ta det lugnt och inte blanda ihop ärtorna med morötterna.

Precis innan programmet började sa jag till min man att jag tror att en del av gängbildning och stökigheter på stan beror på att dagens ungdommar inte har någonstans att ta vägen. Man stänger ner alla fritidsgårdar, ungdommens hus osv. Så ungdommarna går och dräller på stan istället. Och precis detta sa en av tjejerna i debatten också. Och jag förstår henne. Men jag förstår också när en av de något äldre killarna i debatten sa det att "bara för att det inte finns fritidsgårdar så kan man ju inte gå ut och skjuta folk för att man är uttråkad!".

Dom har båda rätt! Det jag tror tjejen menade, eller iaf det jag menar är, att fritidgårdar och andra ungdomstillhåll samlar ungdomar på ETT ställe, ett ställe där det finns vuxna. Där det finns andra förebilder. Där någon har koll på vad man hittar på. Hör snacket, ser eventuell mobbning osv. Detta synliggör ju snabbare ett problem, INNAN det går för långt.

MEN, man kan såklart inte gå ut och misshandla folk, våldta folk eller än värre mörda någon för att det inte finns fritidsgårdar. HERREGUD man har väl ett sunt förnuft!

Problematiken är djupare än så!

Ja det bor många invandrare i Malmö. Men det är inte invandrarna i sig som är problemet. En lokalpolitiker från Sverige Demokraterna (en av de få politiker som faktiskt deltog i gårdagens debatt) lyfte fram en del av problematiken genom att belysa problemet med trångboddhet. På område i Malmö där det är menat att bo 2000 personer är det mellan 5-6000 registrerade, men som polisen befarar kan där finnas uppemot 8-9000 som bor där. Det är ju inte konstigt om det uppstår konflikter!

Det uppstår konflikter i ett vanligt svenskt hem där det finns ett rum åt varje barn, och dessutom gemensamma ytor där alla kan umgås. Tänk då hur det blir i en trea där det bor 8-10 personer? I svenska mått mätta så bor dom PÅ varandra. Konflikter uppstår. Punkt slut!

Är detta en anledning till att man går ut och skjuter folk?
ABSOLUT INTE!

Det är ALDRIG ett alternativ!

Det som bekymrar mig mest är att diskussion bedrivs på en VI MOT DOM nivå!
Vem är VI? och vem är DOM? Svenskarna mot invandrarna? Underklassen mot överklassen?

Vi har ett samhällsproblem som inte alls är baserat på svenskar vs invandrare. Vi har en problematik med klasstänket!
(jag har inga problem med klasser...men det ska jag lyfta fram längre fram). Varför ska man hela tiden kategorisera människor? Varför kan man bara inte se oss som en kategori: MEDMÄNNISKOR!

Den liberala killen som sa det att man kan inte skylla dödsskjutningar på att det inte finns fritidsgårdar sa också att hela den här klassdiskussionen är snedvriden. Byt ut klass mot ras och vi har den verkliga problematiken. Är det så?

Jag har tänkt och tänkt och tänkt på det här med rastillhörighet och klasstillhörighet. Men jag kan faktiskt inte riktigt reda ut det. Jag ser inte skiljelinjerna så tydligt som många andra verkar göra. Och många av de som verkar se detta mest är oftast vänsterdebattörerna.

Jag går inte omkring och tänker på mig själv som svensk medelklass (fast andra ser mig nog som överklass och andra som underklass...allt beror ju på varifrån man tittar.)

Jag har ingenting emot invandring till Sverige. INGENTING! Sålänge vi kan ta emot invandrare och ge dom ett drägligt liv. Man kan INTE ta emot invandrare bara för att man vill vara bror duktig. Sverige är ett litet land, med begränsade resurser. Det är inte oansvarigt att säga nej. Det är däremot oansvarigt att ta emot invandrare som man sedan inte kan hjälpa. DÄR är den verkliga problematiken enligt mig.

Att man kan komma till Sverige och sedan är det ingen som orkar bry sig om en. Givetvis ligger det väldigt mycket i händerna på de som kommer till Sverige, att dom vill lära sig svenska, att dom vill lära sig förstå samhället, att dom vill hitta ett jobb och att dom vill göra rätt för sig.

Men det är inte så lätt om man kommer hit och sedan glöms bort. Jag har nämligen ytterst svårt för att tro att alla invandrare som kommer till Sverige inte innehar någon som helst kompetens. Dom kommer inte till Sverige från landet "ingenstans där vi inget kan eller gör". Man måste hitta ett system för hur invandrar bättre och lättare kan tillgodose sina utbildningar och kunskaper även i svenska samhället. Att man ser invandringen av människor som en enorm källa av tillgångar istället för belastningar. Tänk om man skulle kunna samla och ta sig an all den kunskap och erfarenhet som världens folk besitter, så många lösningar vi hade hittat på diverse problem, och vilka mängder nya ideér vi hade fått fram.

Man kan inte ta emot en människa och avhumanisera denne genom att ta ifrån den allt som gör den personen till just den personen. För många är arbete och utbildning en del av identiteten. Är ni med mig?

Om man inte kan ta emot invandrare till Sverige och ge dom förutsättningarna att lyckas då tycker jag faktiskt man ska säga: Nej! Ja jag tycker faktiskt det! För man stjälper både sig själv och dom! Ingen vinner på det!

Men måste man vinna något på sina goda gärningar? Ja det måste man, antingen vinner DU på den eller så vinner DOM som blir hjälpta av det. Någon vinner alltid. Men om ingen vinner på det, utan det bara skapar problem på långsikt, varför ska man då göra det? Är det då inte mer humant att säga nej innan man står där med byxorna nere och skägget i brevlådan?

Man kan faktiskt hjälpa människor genom att räcka ut en hand, erbjuda kunskap och erfarenhet, och försöka lösa deras situation på den plats där dom är födda och där deras rötter finns. Det är bättre tycker jag!

Nu syftar jag inte alls på krigsdrabbade flyktingar, för det är ett helt annat ämne!

Vart vill jag då komma med detta?

Jo, att jag som Malmöbo, svensk och medelklass inte är rädd för att jag ska bli skjuten. Överallt i världen mördas människor varje dag. Våld som grundar sig i något annat än ras. Du är inte mördare bara för att du är muslim, lika lite som du är nazist för att du är vit "arier". Du är inte mördare för att du är låginkomsttagare lika lite som du är skattefifflare för att du är högkomstintagare.

Det enda jag vet är att vi som bor i Sverige har ett ansvar, oavsett ras, klass och kön. Vi ska vara stolta över Sverige.
Vi ska värna om det som är svenskt, vi ska inte be om ursäkt för det som är vi. Vi ska inte skämmas för att vi i grunden är kristna. Vi ska inte bli ifråntagna rätten att sjunga vår nationalsång i skolorna eller kunna fira skolavslutningar i kyrkan.

I Sverige är det tradition, och något vi ska vara stolta över.
Vi måste värna om det Sverige som våra förfäder byggt upp genom hårt arbete åt oss.

Hela världens befolkning får GÄRNA komma hit och njuta av detta fantastiska land. För det är ett fantastiskt land, egentligen. MEN vi ska inte lyssna så förbaskat mycket på alla andra. Vi behöver inte vara hela världen till lags!

Man får lov att ställa krav på de som invandrar till Sverige. Krav som tillsammans med de invandrades kunskaper kan gynna både dom själva och Sverige som land.

Hur ska man då få bukt på en den problematik som nu uppstått i Malmö? Var grundar den sig? Vad ska man göra? Vem bär ansvaret?

Jag vet bara att lösningen är iaf inte att kasta skit på varandra!

******

Och sist då det motsägelsefulla som förespråkas (i det tysta) och det som sägs!

Gårdagens program avslutades med diskussionen om bussresorna som anordnas till Saltsjöbaden och Solsidan (känt från TV) för att belysa överklassen i Sverige.

Jag FÖRSTÅR att de som bor i Saltsjöbaden blir förbannade om det står en grupp med turister på deras uppfart och får höra meningar som "8 av 10 på denna gatan har skattefifflat". Vad är det för information? Vem mår bra av att veta detta? Vad är syftet? Att bygga klasshat?

Varför åker dom inte ut till "Saltis" och ställer sig på någons uppfart och säger: På den här gatan driver 8 av 10 egna företag som omsätter miljarder varje år och därmed ger arbeten åt flera hundratals människor i vårt samhälle!

Det kan ju vara precis lika sant som skattefifflandet, vad vet jag?

men varför ska man belysa allt som är negativt?
Såklart ska man belysa problem i samhället. Men HUR hjälper det underklassen i samhället att komma ur sin situation med att berätta att någon i "Saltis" skattefifflar? Det finns väl skattefifflare i alla klasser, raser och kön i samhället? Det har väl i alla tider funnits människor som vill slippa undan än det ena, än det andra!

Det fanns tre killar som representerade Saltsjöbaden. Tre unga killar som var väldigt upprörda över detta klasshat som byggs upp med den här typen av resor. Och jag förstår dom! Vad har dessa tre killarna gjort för att bli hatade av människor som dom inte känner?

Deras föräldrar eller andra släktingar har kanske mer pengar än gemeneman, men det ska man väl inte skämmas över? Varför är det fult att vara rik? Det kanske faktiskt är så att de här rika överklass människor faktiskt jobbat sig till toppen! Dom kanske också har offrat saker och ting för att komma dit där dom är idag. Är dom inte förtjänat av det?

Med detta sagt säger jag inte att andra människor ska leva i missär på existens minimum bara för att andra lever i lyx! Men det är två olika saker. Iaf anser jag att problematiken åligger iaf inte överklassen.

Men många vänsterdebattörer argumenterar ju för sin sak genom att förespråka att ALLA ska ha det lika.
Ja det vore ju fantastiskt. Om ALLA människor hade kunnat ha det lika bra. Men jag kan säga det att jag mår inte sämre av att vara medelklass, bara för jag vet att det finns dom som har det bättre än mig. Vi ska inte rikta energin på att försöka få bort överklassen, vi ska lägga energin på att få bort underklassen!

I ett samhälle behövs ALLA. Oavsett klasstillhörighet!

Men det är väldigt intressant hur just vänstern vill att alla ska vara lika, ingen får vara bättre än någon annan.
Alla ska ha rätt till samma saker osv.

Då kanske vi rent av ska lägga ner all sportligaktivitet i världen. För sportutövandet grundar sig på att någon ska vara bäst och någon annan sämre. Man strävar hela tiden efter att bli bättre, springa fortare och hoppa högre! Men det är ingen som har en debatt om orättvisorna inom sporten... om att någon blir etta medans andra blir utan pris. Är inte ettorna sportens överklass?

Det "roliga" med min sportparallell är att det en gång i tiden, i gamla sovjet och DDR (De ultra vänstervridna samhällena) var dom som dopade sig till vinster i sportens värld! var det viktigt att vara bäst! Vann man inte, var man inte bäst, då fanns man inte. Man skulle tillhöra sportens överklass annars räknades man inte!

Men när det kommer till pengar, då ska alla vara lika? När man tillhör den ekonomiska överklassen då är det FEL!

Är det bara jag som tycker att det är lite skrattretande?

Just saying!
Tål att tänkas på iaf!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag håller med! Och tyvärr tror jag problemet delvis är en del av vår kultur i Sverige. Med det menar jag att det är en del av vår kultur att vara neutral, det visar sig på individnivå såväl som på internationell nivå. Vi vill vara till lags helt enkelt, för vi är vänligt sinnade och tror på fred. Tyvärr har det medfört en baksida i form av jantelagen, vars innebörd syftar till att hålla oss samlade under neutralitetsparollen men samtidigt pekar finger åt de som vågar sticka ut, eller mot de som tjänar pengar eller på annat sätt inte väljer att passa (pressa?) in i den stora socialistiska samhällsmassan :)



Absolut ska vi vara stolta över att vara ett så fredligt, generöst och rättvisetänkande land (kultur) men det blir liksom fullkomligt om vi dessutom vågade erkänna att vi alla även är olika och har rätt att vara olika utan att de behöver vara ett hot. Men det förutsätter oxå att vi blir bättre på självhävdelse och vågar stå upp för vad vi tycker är rätt och tydliga med vad vi vill ska gälla i Sverige. (medveten om att jag baserar inlägget på grova generaliseringar av verkligheten) ;)

2012-02-03 @ 12:40:14
URL: http://faye-itsallaboutme.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0