Viktminskningstips 7: Glöm inte ditt kalcium!

Kroppen behöver kalcium för att fungera, därför är det ytterst viktigt att få i sig mejeriprodukter VARJE DAG.

Mjölk och andra mejeriprodukter är bra källor till protein och vitamin A, D och B12.

Försök få i dig minst 2-3 portioner av detta varje dag. Tex. Ett glas mjölk, yogurth och ost.

Andra källor till kalcium är räkor, broccoli och även soja och havredrycker.

Varför är kalcium så viktigt då undrar du kanske? Jo om du får brist på kalcium eller snarare D-vitaminet så finns det risk för att drabbas av benskörhet. det har visast sig att låga nivåer av D-vitamin kan ha samband med bland annat benskörhet och diffusa skelett och muskelsmärtor. Dessutom pågår intensiv forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni, tjocktarm- och bröstcancer samt depression hos äldre.

Men varör flaggar jag och viktväktarna för detta kan man ju undra?
Jo det är ju så att d-vitaminet lagras i kroppen och i kroppens fett. För feta människor kan detta vara ett problem eftersom fettet måste brytas ned för att D-vitaminet ska kunna användas.

Kalcium och D-vitamin hänger ihopa, dom behövs för att bygga upp benvävnaden, behålla ett starkt skelett livet ut, för musklernas och nervernas funktion, samt för att blodet ska kunna koagulera. Om blodet inte får tillräckligt med kalcium så tar kroppen kalcium från skelettet vilket urholkar ett redan uppbyggt skelett. Därför behöver du tillföra kalcium med kosten varje dag.

Alltså är det ALLTID viktigt att få i sin kalcium, oavsett hur man ser ut rent kroppsligt!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0