Recept: Julkakor

Dessa recepten är INTE Viktväktarrecept, men jag har skrivit in dom i receptskaparen på hemsidan och räknat ut pointsen per kaka, så, så länge du baka lika många som jag gjort av smeten så är det lugnt!

****

Saffransbullarna
40 bullar
4 points/bulle

2 pkt 0.5 gram saffran
1 pkt Krons torrjäst 12 gram
5 dl mjölk
17 dl vetemjöl
100 gram smör
250 gram kesella
½ tsk salt
1½ dl socker

till garnering
1 ägg
russin
pärlsocker

*****
Blanda torrjästet i mjölet och tillsätt alla ingredienser utom mjölk och smör. Det värmer du upp till fingervarmt innan du tillsätter. Jobba ihopa till en deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter. Jobba ihopa degen och gör 40 bullar av dom. Jag delade degen på 4 och gjorde sedan en korv av varje del som jag delade på 10 bitar. Varje bit rullade jag till en boll och la i en muffinsform. Man kan såklart göra vanliga lussekatter och lägga på bakplåtspapper om man vill istället. Låt bullarna jäsa under duk i 45 minuter. Pensla efter jäsning med ägg och sätt russin i de bullarna du vill och strö över pärlsocker på nån om du vill. Jag körde 50/50. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter på 225 grader.




*******************************************************************

Saffransskorporna
24 stycken (kan göras mindre såklart)
3 poinst/skorpa


2 pkt saffran á 0.5 gram
100 gram smör
2 ägg
1½ dl socker
5dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl sötmandel

*****
Blanda alla torra ingredienser. Smält smör och saffran tillsammans, tillsätt äggen. Blanda ner blandningen i bunken med det torra. Jobba ihopa till en deg. Dela degen på två och forma två längder. Försök att göra den jämntjock. Grädda 25 minuter i mitten av ugnen på 175 grader. Ta ut och dela längderna i bitar om ca 1-2 cm och sänk temperaturen i ugnen till 125 grader, sätt in plåten igen och låt skorporna torka i 10 minuter.

För bästa resultat låt skorporna stå kvar i ugnen tills eftervärmen försvunnit, eller tom över natten! Går såklart bra att plocka ut dom och lägga upp på ett fat också, det gjorde jag!



*************************************************************************

Rocky Roads
70 bitar
2 points/bit

3 dl jordnötter
1 påse dumlekolor
1 dl pistagenötter
1 dl mini marshmallows
600 gram blockchoklad

*****
smält chokladen i ett vattenband. När den är smält blandar du ner alla ingredienser. Häll alltsammans i en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Ställ plåten kallt och låt stelna. Skär sedan upp chokladrutan i passande bitar med en vass kniv, minst 40 bitar, iaf om du ska få points 4 per bit!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0